Τι είναι η δηλητηρίαση??
Δηλητηρίαση συμβαίνει όταν υπάρχει έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάποια τοξίνη ( δηλητήριο ). Αυτό μπορεί να συμβεί με 3 τρόπους:
- με λήψη από το στόμα
- με εισπνοή
- με δερματική επαφή
Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης εξαρτώνται από τις ουσίες που την προκάλεσαν. Σαφείς οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε μπορεί να μας δώσει το κέντρο δηλητηριάσεων στο τηλέφωνο 210-7793777!!
Τα συμπτώματα μιας δηλητηρίασης είναι:
1. Πόνος και σπασμοί
2. Ναυτία ή εμετός
3. Διάρροια
4. Εγκαύματα στην περιοχή γύρω από το στόμα με ασυνήθιστη οσμή ( αν το άτομο έχει καταπιεί κάποια καυστική ουσία)
5. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπνηλία ή απώλεια αισθήσεων
Αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων
Σε περίπτωση που συμβεί κάποια δηλητηρίαση θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δράσουμε άμεσα. Αν το άτομο έχει αισθήσεις, θα πρέπει να καλέσουμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων και λειτουργεί όλο το 24ωρο. Εκεί θα πρέπει να δώσουμε ορισμένες πληροφορίες όπως:
1. το είδος του δηλητηρίου
2. την ποσότητα του
3. το χρόνο κατάποσης
4. την ηλικία του ασθενούς
5. το βάρος του
6. τα συμπτώματά του
7. αν έκανε εμετό
8. αν ήπιε κάτι άλλο μετά
9. πόσο χρόνο θα απαιτήσει η μετάβαση στο νοσοκομείο
Δηλητηρίαση από μανιτάρια
Οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια ποικίλλουν και μπορεί να είναι απλές στομαχικές διαταραχές- μέχρι καταστροφή των ζωτικών οργάνων του σώματος προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και θάνατο. Ο βαθμός βαρύτητας της δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος του μανιταριού που έχει καταναλωθεί. Υπάρχουν κάποια είδη των οποίων τα συμπτώματα εμφανίζονται ακόμη και 20 μέρες μετά την κατανάλωσή τους!!
Η αναγνώριση των επικίνδυνων μανιταριών είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί γνώση και εμπειρία και δεν θα πρέπει να βασίζεται σε υποθέσεις ή ημιμάθεια γιατί μπορεί να βάλουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας αλλά και τη ζωή των αγαπημένων μας. Γι΄αυτό είναι σωστό να μη τρώμε μανιτάρια των οποίων δε γνωρίζουμε τη προέλευσή τους και κυρίως να μη τα δίνουμε στα παιδιά που είναι περισσότερο ευαίσθητα. Τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση αργούν να φανούν. Συνήθως αρχίζουν 12-18 ώρες μετά, σαν εμετός και διάρροιες και η αντιμετώπιση τους ακολουθεί τους κανόνες γενικής αντιμετώπισης των δηλητηριάσεων.
Πάνω από το 75% των δηλητηριάσεων αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στις τηλεφωνικές οδηγίες του Κέντρου Δηλητηριάσεων.
Πηγή: Γκούρτσας Νικόλαος, 2010, Πρώτες βοήθειες, Εκδόσεις Δίσιγμα